Duo-les met Pegasus paardensimulator

Duo les op Pegasus paardensimulator

Nadat ik in september mijn opleiding tot Certified Embodiment Coach (CEC) met succes afgerond heb heb ik mezelf en Nora, die mijn proefclënt voor het examenfilmpje was, getracteerd op een duo-les met Pegasus. Het electrische robotpaard van Yuverta in Houten.

Nora volgt al een tijd Centered Riding ® lessen bij mij en dit leek me een leuke en tegelijk leerzame manier om haar te bedanken.

Zelf was ik al heel lang benieuwd naar Pegasus (ook wel Otto of Hero genoemd maar dan hebben ze iets minder mogelijkheden) en wat de overeenkomsten en verschillen met mijn Joker the Horse Simulator zijn. Dan weet ik bij Joker-klanten die benieuwd zijn naar een robotpaard ook waar ik over praat. 

We werden gastvrij ontvangen door Mirjam van den Brand (Kennismakelaar bij Yuverta) en Amanda Suijker, de instructrice.

Nora begon op Pegasus en ik keek mee en praatte met Mirjam. Nora liet het er allemaal makkelijk uitzien en voor mij was het mooi om een aantal aandachtspuntjes tijdens de les ook op Pegasus terug te zien. En toen mocht ik …

Het eerste verschil tussen Joker en Pegasus werd mij al snel duidelijk. Daar waar je Joker in beweging zet met je lijf werkt Pegasus op aandrijfhulpen via sensoren. En die sensoren en ik begrepen elkaar in eerste instantie niet zo. Dus het in beweging zetten van Pegasus was bij mij best “een dingetje”. Maar met een beetje hulp deed Pegasus braaf zijn ding. Aan het begin moest ik ook erg wennen dat ik niet hoefde te bewegen met mijn lijf, ze konden duidelijk zien dat ik Joker gewend was … Arme Pegasus.
Ook het stoppen werkt duidelijk anders, bij Joker stop je door de beweging in je lijf te stoppen, Pegasus stop je via (gelijke!) teugeldruk. Heel terecht dat Pegasus ook daar synchronisatie wilde en best confronterend en leerzaam voor mij om te zien dat het mij daar nog wel eens aan ontbrak.

Een groot voordeel van Pegasus is dat je via allerlei schermen kunt zien wat je doet en wat er met je balans gebeurt. Meten is weten. Aan de andere kant had dat voor mij als niet zo technische (en goede) ruiter het nadeel dat ik “in mijn hoofd ging zitten” en soms een beetje afgeleid werd door alle metertjes die lieten zien dat er nog een hoop voor verbetering vatbaar was.
Aan het eind van het eerste ritje werden de meters onzichtbaar gemaakt en hebben we een stukje op Pegasus “gereden” waarbij Pegasus zelf een stap, draf, galop programma uitvoerde en de zit “blind” gemeten werd. Daarna kreeg je het resultaat in een mooie grafiek te zien.

Amanda had bedacht dat het goed was om ons uur in tweeën te splitsen dus toen ik van Pegasus af ging heeft Nora rondjes door de bak gestuurd waarbij ze Pegasus weer zonder enige moeite in het gewenste tempo kon laten lopen. Ik was mijn ritje aan het evalueren met Mirjam. Zij gaf mij de goede raad “Probeer eens gewoon met je gevoel te rijden”.

Toen ik weer op Pegasus stapte voor mijn tweede ritje kreeg ik in plaats van meetschermen een mooie bak te zien als visualisatie. En kon ik iets meer “uit mijn hoofd” en in mijn gevoel. Wat ik erg fijn vond om te merken is dat Pegasus vanuit je centrum te sturen was. Dus door puur met je navel de wending te rijden kwamen de teugels automatisch in de juiste positie.
Af en toe kwam er nog wel een hard “Dit is toch niet normaal” commentaar uit mij omdat ik soms moeite had met vooral de hoeveelheid teugeldruk of (gelijkmatige) beenhulpen die nodig waren.

Nora heeft daarna nog met Pegasus de sterren van de hemel gesprongen.

Het belangrijkste verschil was voor mij het rijden met de zit (Joker) en been en teugelhulpen (Pegasus). Als Centered Riding instructeur ben ik denk ik ook gewend meer vanuit de zit te werken.
Op Pegasus wordt ook heel erg duidelijk wat voor soort ruiter je bent.

Samenvattend kan ik zeggen dat ik het super leuk en leerzaam vond en zeker voor herhaling vatbaar. Wat ik heel bijzonder vond is dat ik later spierpijn kreeg aan mijn rechter (stukke) kant en links niet.
Zoals Mirjam al aangaf is het leerzaam om later nog eens terug te komen en te kijken of er dan wat veranderd is in mijn rij-houding.  

En verder blijf ik heerlijk ritjes doen op mijn eigen vertrouwde brave Joker die mij fijn laat voelen. 

 

Reacties zijn gesloten.