EMDR en paarden

Angst bij paardrijden overwinnen met EMDR

Als instructeur gespecialiseerd in de begeleiding van ruiters met angst krijg ik vrij veel mensen met angst voor paardrijden voor EMDR en ik ben ook ontzettend enthousiast over deze therapievorm bij paardrijangst en heb er veel mooie resultaten mee gezien.
EMDR is fantastisch in te zetten als je als ruiter “verlamd” wordt door je angst of “wat-als-gedachten”.

Wanneer EMDR bij paardrij-angst of angst voor paarden ?

Als je ernstig gevallen bent van je paard, of een andere nare gebeurtenis met paarden hebt meegemaakt of hebt zien gebeuren kan EMDR helpen die gebeurtenis te (her)verwerken. Het gaat dan om een simpel enkelvoudig trauma waarbij EMDR eigenlijk interventie nr één is. 
Sommige mensen zijn bang bij paardrijden maar kunnen eigenlijk geen direct trauma aanwijzen als oorzaak. Toch zit je misschien vol angst op je paard en hou je je alleen maar bezig met “wat-als-gedachten”.
Bij een traumatische gebeurtenis of “wat-als-gedachten” is er vaak sprake van een “overactieve amygdala”, dat is een onderdeel van je (primitieve) hersenen wat alarm slaat bij (mogelijk) gevaar. Dit kan ervoor zorgen dat je lijf continue het gevoel heeft dat er gevaar op de loer ligt en je kán niet “blijven rijden” hoe erg je dat ook probeert. Je bent echt letterlijk (en biologisch) in de ban van je angst. Dit levert vaak enorme frustratie op en EMDR is dan dé manier om je hersenen te resetten.
Wat ik verder vaak tegenkom is dat mensen bij mij komen vanwege (onverklaarde) angst bij paardrijden en dat we uiteindelijk EMDR doen op een onderliggende negatieve emotionele overtuiging die niet eens heel veel met paardrijden te maken heeft. Maar als de overtuiging gereset is gaat het paardrijden ineens stukken vrijer en makkelijker. 
Na de EMDR zullen de fysieke paniek reacties op het paard minder zijn waardoor je, als ruiter, minder spanning overbrengt op het paard en hiermee een vicieuze circel kunt doorbreken. Je bent weer in staat om te handelen. 
Op de hoofdpagina EMDR wordt EMDR in zijn algemeenheid uitgelegd, neem daar vooral ook even een kijkje.

 

EMDR en Joker

Ik weet dat het wel gedaan wordt maar zelf geef ik geen EMDR óp het paard.
Maar als je bij mij komt en we EMDR doen echt gericht op angst bij paardrijden dan kan de 2e EMDR sessie op Joker the Horse Simulator plaatsvinden waarbij de link met paardrijden tijdens de EMDR versterkt wordt.
Zo blijft de veiligheid en welzijn van het paard gewaardborgd en zit je toch meer in paardij modus.

Om nog meer uit de toegevoegde waarde van een sessie op Joker te halen kan je in de week tussen de EMDR sessies een Joker sessie inplannen waarin je leert stabieler en meer in balans te zitten. We werken dan voornamelijk met de basisprincipes Centreren en Bouwstenen van Centered Riding ®

Praktische informatie en tarieven :

Tarief en recensies te vinden op : Therapie & coaching

  • De duur van een sessie bij EMDR is afhankelijk van het verloop.
    EMDR moet op een goede manier afgesloten worden en daar staat geen tijd voor. (als richtlijn kun je 1,5 uur. aanhouden)
  • Een EMDR traject begint altijd met een intake. Daarna volgen er, als het voor beide partijen goed voelt, minimaal 2 EMDR sessies en
    eventueel nog een eindgesprek.
    De EMDR sessies worden met 2 weken tussenpauze gepland, in die tijd gaat de verwerking van de hersenen op de achtergrond verder.

Ik ben lid van de Samenwerkende EMDR therapeuten Nederland.
Hier kun je de informatiefolder EMDR downloaden.