Hoogsensitief, hooggevoelig of hoofdgevoelig?

Hoogsensitief, hooggevoelig of hoofdgevoelig ?

Toen ik begon met mijn omscholingstraject in 2012 om met mensen en paarden te kunnen werken heb ik diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Vaak kreeg ik daar te horen dat ik hooggevoelig was.
Voor mij een reden om me daarin te gaan verdiepen door het lezen van diverse boeken.

En daarin vond ik veel herkenning maar eigenlijk ook een gevoel van onlogica. (is dat een woord ?, nu even wel)

Er is al heel veel geschreven over hooggevoeligheid en eigenlijk is het, in “mijn” korte definitie een andere intensievere manier van prikkel ontvangst en verwerking in je hoofd.

Onderzoek van klinisch psychologe professor Elke van Hoof heeft met fMri aangetoond dat de hersenen van hooggevoelige mensen ook echt anders werken.

Saskia Klaassen van Anahata Personal Coaching legt in haar (online) trainingen uit dat er 4 verschillende vormen van hoogsensitieve mensen zijn. Dit heeft te maken met de mate van introvesie/extroversie en rust of sensatie zoeken.

De mooie uitleg van Antoine van Staveren in het boek “Bewust-er-zijn” met de heldere gloeilamp als hoogsensitef persoon heb ik visueel gemaakt als afbeelding bij deze blog.

De betekenis die ik zelf, op basis van mijn logica, aan het woord hooggevoelig zou geven is dat je heel gevoelig bent, en gevoelig koppel ik dan weer aan emoties. En hoewel hooggevoelige mensen meestal empatisch zijn en gevoelig voor sfeer is dit maar een klein onderdeel van de gevoeligheid.
Dus hooggevoelig: ik zou het eerder hoofdgevoelig willen noemen. Een hoofd wat druk is met interne en externe prikkels.

Als ik naar mezelf kijk ben ik het luisteren naar mijn gevoel, waar ook mijn vorig blog over ging, eigenlijk de laatste jaren pas echt aan het leren. In mijn werk als analyst/programmeur gebruikte ik vooral cognitieve vaardigheden en verder zat ik ook veel “in mijn hoofd”.
Alles goed willen doen, druk bezig zijn met wat anderen van mij dachten, denken over gedachten.
Nu bij en met de paarden kom ik steeds meer bij mijn gevoel en “verstandige hart”.

In Nederland hebben hooggevoelig en hoogsensitief dezelfde betekenis. In België is er onderscheid en gaat hooggevoelig meer over emoties en hoofsensitief over de HSP’er (High Sensitive Person) zoals Elaine Aron (de “ondekster van hoogsensitiviteit”) beschreven heeft.

En hoogsensitief klopt dan in mijn hoofd weer wel. Want een groot deel van de prikkels gaat over externe zintuigelijke prikkels (licht, geluid, geur, tast, smaak).
Daarbij komt een stuk (hoog)gevoeligheid voor sfeer waarbij ook de mening van anderen belangrijk is.

Op zich hou ik niet van labelen, ieder mens en dier is immers uniek. Het (h)erkennen van de eigenschap hoogsensitiviteit kan wel helpen om de kwaliteiten en valkuilen beter te begrijpen. En als je om leert gaan met die valkuilen dan kan de hoogsensitiviteit echt een enorme kwaliteit zijn van waaruit je kan stralen als een beschermde heldere gloeilamp.

Misschien komt er nog eens een blog paarden en hoe die kunnen helpen in dit proces om in je “zachte kracht” te komen.
Maar ervaren van wat paarden voor je kunnen betekenen doet meer dan erover lezen.
Kom het voelen …

 

Reacties zijn gesloten.