Mijn paarden

Marco

First love & blind vertrouwen

Marco, alias Spookje, was mijn eerste eigen (wonder)paard en grote paardenliefde. Hij heeft mij uitgekozen toen hij 3,5 was en ik 19.
Met vallen en opstaan hebben we veel van elkaar geleerd én genoten. Ik heb hem, onder begeleiding, zelf ingereden.
In de loop der jaren is Marco volledig blind geworden. Toch bleven we samen rijden, ik was dan ‘zijn ogen’. Als ik vertelde dat ik nog gewoon in het bos reed met mijn blinde paard kreeg ik vaak verbaasde reacties.
Maar wij hadden zo’n band samen, we vertrouwden elkaar (letterliijk en figuurlijk) blindelings.
Marco was heel gevoelig voor stemmingen en door hem kon ik merken hoe ik me echt voelde. Hij heeft mij geleerd dat mensen van paarden kunnen leren. Hij is mijn eerste inspiratie bron voor het werken met mens en paard.

4 juli 2005 heb ik Marco in moeten laten slapen, we zijn 19 jaar samen geweest. Ik ben nog altijd dankbaar dat hij in mijn leven is gekomen, zijn wijze lessen, zijn liefde en onze band was (en is) heel bijzonder.

Geboren: 19-04-1983 / Bij mij: 01-08-1986 / Overleden: 04-07-2005 

Dizzy

Zacht & groots

Nadat het zoveelste vriendje van Marco verhuisde naar een andere stal was ik het zat. Marco moest ‘zijn eigen vaste (blindegeleide) vriendje’ krijgen zodat hij niet telkens weer aan een ander paard hoefde te wennen.
Dus kwam Dizzy in 2000 in ons leven, hoe oud hij toen was is onbekend (tussen de 6 en 18 maanden). Dizzy is een stoere shethengst van nu ongeveer 23 jaar oud met een prachtig zacht karakter. Ondanks zijn kleine formaat is hij ‘groots’ van karakter . Een hele persoonlijkheid. Dizzy ontpopt zich steeds meer als therapie & coachpaardje en biedt veel steun.
Dizzy doet graag alles op eigen initiatief dus als je hem roept duurt het minstens 30 seconden voordat hij komt. Hij gaat graag mee wandelen in het bos, zeker samen met vriendjes, en dan is hij heerlijk ongeregeld zichzelf …
Toen hij nog samen met Marco was heb ik nooit dominantie verhoudingen kunnen ontdekken. Ze waren echt vriendjes van elkaar zonder rangorde. Dizzy is , ook als hengst, naar andere paarden toe een heel sociaal paardje  en heeft later ook met Browny, Fursti en nu Caron vriendschap gesloten.

Geboren: 2000 ? / Bij ons sinds: 11-11-2000 

Browny

Eigen-wijs & mensgericht

Toen Marco overleed had Dizzy een nieuw vriendje nodig. Dus kwam Browny in 2005 bij ons wonen, hij was toen waarschijnlijk 6 jaar. 
Hij was soms onmogelijk “brutaal” maar erg schattig. Hij is waarschijnlijk in zijn jonge leventje niet zo goed gesocialiseerd want ook in het contact met andere paarden was hij wat onhandig. Hij had een eigen willetje en deed zijn eigen ding zonder zich te storen aan mens of dier. Dat deed hij op zo’n onmogelijke manier dat je het wel grappig moest vinden. Daarbij heeft Browny mij geregeld geleerd dat ik tot 10 of 100 moest tellen …
Browny was heel mensgericht en had echt een karaktertje …
Browny is eigenlijk vanaf het begin dat hij bij ons is gekomen al ‘ons zorgenkindje’ geweest. Hij had een slechte stofwisseling en was vaak hoef- en spierbevangen. Browny gaf aan dat hij niet meer wilde. Wij hebben hem helaas in moeten laten slapen op 6 november 2014.
Hij is 9 jaar in ons leven geweest en heeft gezorgd voor veel mooie herinneringen waarin hij voort blijft leven.

Geboren: 1999 ? / Bij ons: 22-07-2005 / Overleden: 06-11-2014 

Fursti

Fyrsti Frá Tak

Eerlijk & oerpaard

Acht maanden na het overlijden van Marco merkte ik dat ik, naast Marco, ook het rijden bleef missen. Dus werd het toch tijd voor een nieuw (rij)paard. Fursti is in maart 2006 bij ons gekomen. 
Met Fursti reed of wandelde ik vaak in het bos, verder werkten we aan de hand en had ik met hem les in een combinatie van klassieke dressuur en Centered Riding. Ik probeerde het zo gevarieerd mogelijk te houden zodat we er allebei plezier in hadden.
Fursti wilde graag wat doen en liep, 97 van de 100 keer, los met me mee naar het begin van de wei als ik zei “Kom, we gaan wat doen …”  En als hij eens een keertje geen zin had respecteerde ik dat ook.
Fursti was een hele lieve IJslander, echt een ‘cool’ oerpaard, heel puur en eerlijk en aanwezig. 
Met Fursti deed ik ook sessies in Leersum. Hij was heel gevoelig voor onderliggende boodschappen en voelde feilloos aan als je niet congruent was.
Op 6 augustus 2017 hebben wij hem volledig onverwachts in moeten laten slapen op de kliniek, 4 dagen na wat een “onschuldige” peesoperatie had moeten zijn. Hij is 12 jaar onze vriend geweest en zijn “oneerlijke” einde kwam als een grote schok. 

Geboren: 16-06-2000 / Bij ons: 26-02-2006 / Overleden: 06-08-2017 

Caron

Ruska Consort

Gevoelig & nieuwsgierig

Na het overlijden van Fursti kwam “Caron” in oktober 2017 op mijn pad.

Toen ik hem de eerste keer ontmoette was ik (nog) niet op zoek naar een nieuw paard en stond hij niet te koop. Hij heeft mij uitgekozen,  soms loopt het zoals het loopt.
Zijn roepnaam Caron heb ik hem gegeven, het is een Welshe naam die “to love” betekent en hij heeft liefde en aandacht nodig en geeft dat zelf ook. 
Caron is een gevoelige Welsh Cob van 12 jaar oud. Ik heb hem onbeleerd gekocht “met een verleden” van 3 mislukte beleer-pogingen. Hij vindt eigenlijk alles best wel heel spannend maar is ook ontzettend nieuwsgierig en wil graag leren. 
De komende tijd gaan we onze band (die er vanaf het eerste moment was) versterken en aan de hand beginnen met het opbouwen van het vertrouwen en van elkaar leren. Grondwerken, longeren, wandelen en gewoon samen zijn in de wei.
Het lijkt erop dat Caron geen mens óp zijn rug wil en dat betekent dat het werken aan de hand mijn nieuwe bezigheid wordt.
Door zijn gevoeligheid heeft Caron zich, sneller dan ik verwacht had, ontpopt als een geweldig coachpaard.

Geboren: 14-06-2011 / Bij ons sinds: 06-10-2017 

Braaf & geduldig leerpaard

Soms vragen mensen mij of ik een leerpaard heb waar ze les op kunnen krijgen. 
Nu kan ik daar “ja, maar …” op zeggen ☺
Joker the horse simulator is een “paard” die fantastische feedback geeft wat de ruiter doet. Hij bokt niet en gaat er niet vandoor maar is wel heel duidelijk.
Op Joker, kun je de stap, draf  galop en zelfs tölt oefenen mits jij de juiste zithulpen en bewegingen geeft. Stop jij dan stopt Joker ook. 
Joker is heel geduldig en je kunt blijven oefenen zonder dat hij het je kwalijk neemt waar je eigen paard je heel dankbaar voor zal zijn.
Ook voor angstige ruiters is Joker heel geschikt, en je mag zitoefeningen op hem doen, visualisaties en zelfs EMDR. 
Joker geeft vertrouwen en laat je leren.

Bij ons sinds: 13-09-2020